Comuna Barcani

Prezentarea comunei Barcani

Comuna Barcani, din Covasna, este situată la sud de Zagon, în colţul sudestic al judeţului, pe drumul naţional (DN) 13 E, la o distanţă de 55 de km de municipiul reşedinţă Sfântu-Gheorghe, la 50 de km de Braşov şi la 115 km de Buzău. De Barcani, care se află la o altitudine de peste 700 de metri şi care este centrul de comună, mai aparţin satele Lădăuţi şi Sărămaş. Împreună cu comunele Vama-Buzăului, care aparţine de judeţul Braşov, şi Sita-Buzăului, şi cu oraşul Întorsura-Buzăului alcătuiesc Depresiunea Buzaielor.

Primele informaţii despre popularea localităţii provin de la începutul anilor 1700, iar prima atestare documentară a Barcaniului datează din anul 1843, denumirea istorică a localităţii fiind „Barcanu”.

Barcani a fost o aşezare care a aparţinut de comuna Zagon, întrucât strămoşii locuitorilor de naţionalitate română au fost colonizaţi de familia Mikes din Zagon, apoi ulterior, la începutul secolului XVIII, de familia Szentkereszti, pe pământurile donate de aceştia. Localitatea este aşezată în partea de nord-est a bazinului Întorsurii. Este legată de localitatea Zagon printr-un drum pietruit (13 km), iar de Întorsura Buzăului prin şosea asfaltată (5 km). Denumirea localităţii, conform tradiţiei, vine din cuvântul „borcan” din limba română. Asemenea produse din sticlă au fost fabricate aici între anii 1847-1886, pe proprietatea familiei Mikes din Zagon. În prezent se cunoaşte locul atelierului de sticlărie, iar săpăturile efectuate aici dezvăluie şi natura produselor fabricate.

În comună, principalele ocupaţii ale localnicilor sunt creşterea animalelor (ovine, bovine, cabaline), cultivarea terenurilor, prelucrarea lemnului, a preparatelor şi produselor lactate şi valorificarea produselor animaliere.

Atracţii turistice:

Sursă: http://www.kvmt.ro/index.php?id=74_barcani
http://primariabarcani.ro/prezentare_locala
© 2013 - Asociația „Grupul de Acțiune Locală PROGRESSIO”