Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Lista localităţilor

Comuna Barcani
Comuna Boroşneu Mare
Comuna Brateş
Comuna Chichiş
Comuna Comandău
Comuna Dalnic
Comuna Dobarlău
Comuna Ilieni
Comuna Moacşa
Comuna Ozun
Comuna Reci
Comuna Sita Buzăului
Comuna Valea Mare
Comuna Zagon
Oraşul Covasna

Comuna Ozun

Prezentarea Comunei Ozun

Ozun este un sat in judesul Covasna, in Depresiunea Brasovului, pe Raul Negru. Resedinsa comunei Ozun. Localitatea Ozun este situata in partea sudica a judesului, pe malul drept al raului Negru, la o altitudine de 515 m. si la o distansa de 9 km. de municipiul Sfantu Gheorghe. Satul este srabatut de DN11, Brasov - Bacau, tronson suprapus de E574. cea mai mare comuna din judetul Covasna constituita din sapte sate (Ozun, Santionluca, Lisnau, Bicfalau, Lunca Ozunului, Magherus, Lisnau-Vale) este situata in depresiunea Brasovului, la hotarele sud-estice ale comitatului Alsoharomszek (Trei Scaune) la 9 km distanta de Sfantu Gheorghe, 27 km de Brasov si 30 km de Covasna.

Pe parcursul timpului localitatea a avut mai multe denumiri istorice, astfel:1332-Saurdos de Wzon, 1335-Uzon, 1567-Wzon, 1642-Uzon, 1760-Ozon, 1854-Uzon. Prima atestare documentara dateaza din anul 1332, dar sapaturile arheologice facute in aceasta zona demonstreaza existenta umana inca din neolitic, aici descoperindu-se ceramica pictata de Cucuteni-Ariusd, ceramica pictata cu dungi apartinand culturii Cotofeni dar si o urna ceramica Hallstattiana.

Cu ocazia cercetarilor arheologice facute in anul 1976 pe malul drept al raului Negru in locul numit "La Balti", s-au gasit mai multe fragmente ceramice de borcane lucrate cu mana decorate cu brauri in relief si butoni cilindrici si vase pentru provizii apartinand ultimelor doua secole a Daciei preromane. Pe malul stang al raului Negru, pe o terasa denumita de localnici "Spatele Tulghesului" (Tolgyhat) s-au descoperit morminte de incineratie ce contineau ceramica atribuita culturii Noua.

Atractii turistice:

  • In Ozun exista mai multe monumente istorice. In centru putem vedea biserica reformata din secolul XV. avand planul de baza in forma de oua, biserica catolica, primaria si un parc comemorativ.
  • In sat exista mai multe conace si castele construite in secolul XVIII. (castelul Beldi-Mikes, conacul Ujvarossy-Agoston, conacul Temesvary etc.), care poarta semnele barocului popular, ale stilului rococo si empire.
  • Conacul Punkosti este deasemenea considerat monument de arta. Acoperisul sau inalt, dublu este o varianta a mansardei populare (s-a construit in jur de 1810). In aceasta cladire functioneaza astazi biblioteca "Erdelyi Lajos". Constructia populara traditionala este reprezentata de mai multe cladiri din lemn, cu acoperis din sindrila, ca de exemplu casa lui Baba Mozesne datata din prima treime a secolului XIX. si casa lui Paljanos Adolf (fosta cazarma de husari), construita in stil renascentist, la inceputul secolului al XIX-lea. Un detaliu foarte frumos este prispa boltita a casei. Satul Bicfalau este situat intr-o ambianta pitoreasca la poalele Muntilor Intorsurii, inconjurat de padure de fag. Prima atestare documentara despre asezare se dateaza din 1332. Satul are a populatie de 379 locuitori conform recensamantului din 2002.
  • Datorita unor conditii socio-istorice specifice, in Tinutul Secuiesc au fost ridicate cele mai multe conace. Pe teritoriul unor localitati, cum ar fi Bicfalau sau Cernat, calatorul poate descoperi peste zece conace. Dintre conacele cu arhitectura frumoasa amintim conacul Simon de pe strada Mare, construita in anul 1793, avand o prispa din piatra, cu arcade si coloane. Tot in aceasta strada se afla casa Jantso, iar in strada Bisericii putem vedea casa lui Zsigmond Odon . Aceasta casa are o prispa asimetrica, boltita, arcuita, ornata in stil baroc. Alte conace si case importante: conacul lui Pall Gergely, pe strada Mare, construit in anul 1830; conacul Molnar de pe dig, datat din anul 1822, cu prispa populara, coloane joase cu arcade, fiind unic in Bicfalau; casa Bojthe - Cseke din anul 1860, casa Harko Lajos, conacul Ven - Abraham, casa Zatyi, casa lui Pall Gergely etc.
  • Denumirea localitatii Lisnau vine din limba slava si inseamna "padure". In prima jumatate a secolului XIV., Lisnau a fost o asezare platitoare de impozite; prima atestare documentara a satului se dateaza din 1332.
  • Dintre atractiile turistice ale satului amintim biserica reformata din centru, monument istoric, inconjurat de un gard din piatra, in forma de cerc, ramasite ale cetatii. Turnul de clopot a fost construit in locul intrarii acestei cetati. Pe globul de pe turn - ca si in stema secuiasca - se afla Soarele si Luna aurita. In turn putem vedea unul dintre cele mai renumite clopote renascentiste din zona, ornata cu frunze cu "nervuri din metal", considerat monument de arta. Acest clopot a fost executat de catre mesterul brasovean Lampen Henrik din 1693. Biserica inca mai poarta stilul gotic.
  • Prima atestare documentara a satului Santion se dateaza din anul 1332; satul si-a primit numele probabil de la Sfantul Ioan sau Sfantul Ivan. Satul a devenit cunoscut in special datorita primei sotii al scriitorului Jokai Mor, actrita dramatica, Laborfalvi Roza (nascuta Benke Judit, 1817 - 1886). Din sirul atractiilor turistice din sat amintim biserica romano-catolica, monument istoric respectiv capela Szentivanyi cu turnul husar, in stil baroc. Biserica unitariana din Lunca s-a construit in anul 1826 , in interiorul ei se afla o placa comemorativa din 1939, in memoria lui Berde Mozsa (1815-1893), fost lider si personalitate a revolutiei din 1848-49.
Sursa: http://www.ozun.ro
http://www.kvmt.ro/index.phpsid=147_ozun
 
Proiect finantat de Uniunea Europeana și Guvernul Romaniei prin FEADR,
Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, program LEADER. Contract de finanțare nr. C19401202011671515724/17.11.2016. Valoarea proiectului 2.702.208,61 Euro
  Asociația „Grupul de Acțiune Locală PROGRESSIO”
    Sediu: Sat. Zagon
com. Zagon
Str. Principală, nr. 128/A
Jud. Covasna Cod poștal: 527185
Punct de lucru: com. ILIENI
nr. 84 , 527105
Email:
gal.progressio@yahoo.com
Tel: 0267347747
Program: 9-17
Luni-Vineri
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţin persoanelor care au iniţiat pagina web. Toate informațiile furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării Toate informaţiile privind PNDR, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.