Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Lista localităţilor

Comuna Barcani
Comuna Boroşneu Mare
Comuna Brateş
Comuna Chichiş
Comuna Comandău
Comuna Dalnic
Comuna Dobarlău
Comuna Ilieni
Comuna Moacşa
Comuna Ozun
Comuna Reci
Comuna Sita Buzăului
Comuna Valea Mare
Comuna Zagon
Oraşul Covasna

Comuna Zagon

Prezentarea comunei Zagon

Zagon este un satin partea de sud-est a judetului Covasna,in Depresiunea Targu Secuiesc, pe Raul Zagon. Localitatea Zagon este situata pe ambele maluri ale paraului cu acelasi nume,in partea sud-estica a judetului, la o altitudine cuprinsaintre 570 ti 630 m, pe drumul judetean 121E ce leaga municipiul Targu Secuiesc de statiunea Covasna.

Prima atestare documentara dateaza din anul 1567. In padurea "Ceremus-Stejeris" din apropierea satului, a fost descoperitin anul 1877,intr-un vas de lut, un depozit de bronzuri hallastattiene compus din: 8 celturi, o secure plata cu aripi, un ciocan, 18 seceri de tipul languette, un cutit cu maner plin, bratari etc. In anul 1888 s-a descoperit un alt depozit de bronzuri (seceri, celturi, varfuri de lance) datatin Hallastatt B1, tot aici semnalandu-se doua fibule apartinand epocii romane si patru varfuri de sageti, o secure, doua varfuri de lance, un cutit, toate din fier, despre care se sustine ca ar fi din epoca medievala timpurie. In anul 1977, la marginea localitatii,in surpatura unei movile s-a gasit un mormant (sec. XI-XIII) ce continea un scheletinhumat, cu o spada cu doua taisuri cu maner si un pinten.

Atractii turistice:

  • Biserica reformata din Moacsa (1894). In clopotnitain stil barocinca poate fi vazut clopotul din 1531. Biserica reformata din Eresthighin pastreaza clopotul datand din secolul XV care a condus pe ultimul sau drum, eroul revolutiei pasoptiste, Gabor Aron.
  • In centrul localitatiiin 1994 a fost ridicat un obelisc,in memoria victimelor colectivizarii fortate,in loculin carein anul 1950 au fostimpuscate doua femei. Alte doua persoane nu s-auintors niciodata din deportare, iar alti 33 de locuitori au fost deportati la munca fortatain Dobrogea.
  • Monumentul funerar Gabor Aron
  • Conacul Benke din Eresthighinin stil clasicist tarziu.
  • Izvorul Urkutja (Izvorul Domnului) si piatra Kupa din Moacsa. Un izvor cu debit bogat despre a carui apa se spune ca vindeca durerile de cap.


Sursa: http://www.kvmt.ro/168_zagon/
http://www.zagon.ro/
 
Proiect finantat de Uniunea Europeana și Guvernul Romaniei prin FEADR,
Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, program LEADER. Contract de finanțare nr. C19401202011671515724/17.11.2016. Valoarea proiectului 2.702.208,61 Euro
  Asociația „Grupul de Acțiune Locală PROGRESSIO”
    Sediu: Sat. Zagon
com. Zagon
Str. Principală, nr. 128/A
Jud. Covasna Cod poștal: 527185
Punct de lucru: com. ILIENI
nr. 84 , 527105
Email:
gal.progressio@yahoo.com
Tel: 0267347747
Program: 9-17
Luni-Vineri
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţin persoanelor care au iniţiat pagina web. Toate informațiile furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării Toate informaţiile privind PNDR, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.