Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Lista localităţilor

Comuna Barcani
Comuna Boroşneu Mare
Comuna Brateş
Comuna Chichiş
Comuna Comandău
Comuna Dalnic
Comuna Dobarlău
Comuna Ilieni
Comuna Moacşa
Comuna Ozun
Comuna Reci
Comuna Sita Buzăului
Comuna Valea Mare
Comuna Zagon
Oraşul Covasna

Comuna Chichis

Scurta descriere a comunei CHICHIS

Centru de comuna, satul Chichis este situat in unghiul format de Olt si Raul Negru, limita a judetului Covasna, la doar 1,5 km de judetul Brasov pe DN 12, la o altitudine de 509 m.

Pe teritoriul satului a fost identificata ceramica, probabil din epoca bronzului, o fusaiola de lut, oase de animale, fragmente de vase si fragmente de ceramica. Prima datare istorica care atesta existenta localitatii este din 1461. Cu toate acestea la sfarsitul secolului al 13-lea comunitatea crestina din localitate a fost destul de numeroasa si avuta pentru a construi o biserica catolica. Dupa reforma religioasa biserica a fost transformata in biserica unitariana si ca monument istoric a fost inclusa pe lista UNESCO. In anul 1567 in Chichis au fost inregistrate 34 de case, in care locuiau familii de secui cu drepturi depline, libere, iar de la inceputul secolului al 17-lea apar in localitate iobagi si jeleri. In anul 1602 dintre cele 23 de familii nici una nu este iobaga, insa in anul 1614 dintre cele 61 de familii 9 sunt iobagi si 2 jeleri, iar in 1703 dintre cele 66 de familii 32 erau iobagi. Dupa formarea regimentelor de graniceri 440 de secui figurau in evidenta armatei. Date mai exacte apar la recensamantul din jumatatea secolului al 19-lea. Populatia creste - lent - in anul 1850 fiind 881 de locuitori, urmand ca in anul 1900 sa ajunga la un numar de 1170 de locuitori, iar in 1941 2060 de persoane. In anul 1910 se inregistrau 7 religii diferite: catolici, reformati, unitarieni, evangelici, greco-catolici, ortodocsi si israeliti. In anul 1675 un cronicar anonim aminteste conditiile favorabile pe care le ofera teritoriul pentru cresterea animalelor. Numele localitatii se intipareste in mentalitatea colectiva in perioada luptei pentru libertate din anii 1848-1849. Trupele imperiale au ocupat Tara Barsei si au inaintat spre Trei Scaune. Pentru a opri avansarea contrarevolutionarilor, armata revolutionara maghiara a mobilizat cca 7000-8000 de secui. Batalia decisiva a avut loc in data de 2 iulie in zona podului peste Raul Negru. Principalul actor al bataliei era Gabor Aron, eroul revolutionar care a si cazut in aceasta batalie, si armata de infanteristi condus de acesta Istoria multiculturala a comunitatii a facut ca schimbarile de regim politic apartenenta succesiva la Ungaria si Romania in sec. XX sa nu fie marcata de conflicte etnice. Toleranta religioasa si etnica este o caracteristica a localitatii de care localnicii sunt mandri.Localitati apartinatoare: Bacel
Numarul locuitorilor: 1610
Cai de acces: DN 11, DN 12, statie de cale ferata Chichis

Economia localitatii: Din punct de vedere economic este o comuna in dezvoltare, desfiintarea marilor centre industriale din cele doua orase vecine (Brasov si Sfantu Gheorghe) a impus in mod imperativ redistribuirea fortei de munca, astfel au aparut mici intreprinzatori, agricultura este in proces de capitalizare forta de munca disponibila si neocupata este redusa.

Atractii turistice:

  • Biserica unitariana din secolul XIII. (monument UNESCO)
  • Biserica ortodoxa din sec XVI.
  • Monument dedicat revolutiei 1848
  • Monument dedicat soldatilor cazuti in al doilea razboi mondial
  • Lacuri amenajate pentru pescuit sportiv si petrecerea timpului liber
  • Herghelia de lipitani - Ferma Bartha - una din cele mai importante herghelii de lipitani din tara
Sursa: http://www.ro.chichis.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=70
 
Proiect finantat de Uniunea Europeana și Guvernul Romaniei prin FEADR,
Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, program LEADER. Contract de finanțare nr. C19401202011671515724/17.11.2016. Valoarea proiectului 2.702.208,61 Euro
  Asociația „Grupul de Acțiune Locală PROGRESSIO”
    Sediu: Sat. Zagon
com. Zagon
Str. Principală, nr. 128/A
Jud. Covasna Cod poștal: 527185
Punct de lucru: com. ILIENI
nr. 84 , 527105
Email:
gal.progressio@yahoo.com
Tel: 0267347747
Program: 9-17
Luni-Vineri
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţin persoanelor care au iniţiat pagina web. Toate informațiile furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării Toate informaţiile privind PNDR, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.