Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Lista localităţilor

Comuna Barcani
Comuna Boroşneu Mare
Comuna Brateş
Comuna Chichiş
Comuna Comandău
Comuna Dalnic
Comuna Dobarlău
Comuna Ilieni
Comuna Moacşa
Comuna Ozun
Comuna Reci
Comuna Sita Buzăului
Comuna Valea Mare
Comuna Zagon
Oraşul Covasna
Asocia?ia �Grupul de Ac?iune Locala PROGRESSIO�

Comuna Dalnic

Prezentarea comunei Dalnic

Satul Dalnic este satul natal a lui Dezsa Gyorgy este mandru de fiul sau. In biserica reformata din Dalnic, care pastreaza elemente ale arhitecturii medievale puteti admira un fragment dintr-un text scris in scriere runica secuiasca.

Marele scriitor si poet maghiar Gael Jozsef (1811-1866) care facea parte din cercul de prieteni a lui Eotvos Jozsef s-a nascut la Dalnic. Acesta a scris comedia intitulata A Peleskei notoriusa (Notarul din Peleske). Straveche localitate secuiasca, la poala estica a muntilor Bodoc, in valea piriului cu acelasi nume, in apropierea DN 11 spre Tirgu Secuiesc. Cei mai multi vin in cautarea memoriei lui Dozsa Gyorgy (Gheorghe Doja). In acest loc, unde, conform traditiei, s-a nascut personajul principal al rascoalei taranilor din 1514, puteti admira doua monumente: vechea si simpla placa memoriala, realizata in 1949, si placheta de bronz a lui Dozsa, ce se odihneste pe stilpi de bazalt, inconjurata de un gard din fier forjat, ce de aminteste de lame de coasa. Proiectantul este Plugor Sandor iar placheta din bronz este lucrarea artistului Jecza Peter. Statuia monumentala ce reprezinta persoana lui Dozsa se afla in centrul localitatii. Este creatia artistului Szobotka Andres (1976).

Alte atractii:

  • Scoala care poarta numele bizantinologului de origine maghiara, Darki Jeno (1880-1940). Aleea de brazi milenari din curtea scolii este o priveliste spectaculoasa.
  • Arboretumul gradinii Beczisy. Raritatile gradinii sunt arborii Ginkgo biloba, molidul de Arizona (Picea engelmanni), magnolia japoneza (Magnolia kobus), respectiv o specie foarte rara de artar din zona (Acer hyrcanum).
  • Conacele cu valoare arhitecturala: conacul Lizir (1753), conacul Gail-Borbith (1844), casa Bartha (sec. XIX), curia Hadnagy (inceputul sec. XX), casa Veress si curia Darki (sec. XVIII).
Sursa: http://www.kvmt.ro/index.php?id=109_dalnic
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dalnic,_Covasna
 
Proiect finantat de Uniunea Europeana și Guvernul Romaniei prin FEADR,
Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, program LEADER. Contract de finanțare nr. C19401202011671515724/17.11.2016. Valoarea proiectului 2.702.208,61 Euro
  Asociația „Grupul de Acțiune Locală PROGRESSIO”
    Sediu: Sat. Zagon
com. Zagon
Str. Principală, nr. 128/A
Jud. Covasna Cod poștal: 527185
Punct de lucru: com. ILIENI
nr. 84 , 527105
Email:
gal.progressio@yahoo.com
Tel: 0267347747
Program: 9-17
Luni-Vineri
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţin persoanelor care au iniţiat pagina web. Toate informațiile furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării Toate informaţiile privind PNDR, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.