Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Lista localităţilor

Comuna Barcani
Comuna Boroşneu Mare
Comuna Brateş
Comuna Chichiş
Comuna Comandău
Comuna Dalnic
Comuna Dobarlău
Comuna Ilieni
Comuna Moacşa
Comuna Ozun
Comuna Reci
Comuna Sita Buzăului
Comuna Valea Mare
Comuna Zagon
Oraşul Covasna

Comuna Ilieni

Prezentarea Comunei Ilieni

Comuna Ilieni se afla situata pe valea paraului Ilieni ce izvoraste din Muntii Baraolt, pe malul drept al raului Olt, la o altitudine de 530-540 m. si este strabatut de DJ 112 , Sfantu Gheorghe-Brasov. Pe teritoriul acestei localitati se gaseste un izvor de apa minerala carbogazoasa numit Fantana Anna. Prima atestare documentara dateaza din 1332, asezarea fiind locuita mult inainte, drept dovada stau sapaturile arheologice din 1910 de pe malul stang al paraului Ilieni, care au descoperit asezari apartinand culturilor Starcevo-Cris, Ariusd-Cucuteni si Cotofeni. Tot in acel loc se semnaleaza urma de ziduri de piatra si vase romane. In padurea din apropierea satului s-a descoperit o moneda de bilon de la Didius Iulianus. Pe malul Oltului, la vest de sat, spre Dobolii de Jos si Ariusd, in locul numit "Dealu Mare" s-au gasit o urna cu patru butoni, o ceasca si fragmente ceramice din a doua epoca a fierului.Cu prilejul sapaturilor efectuate in anul 1965, in locul numit "Roata de Fier" (Kerekesvas), s-au descoperit fragmente ceramice dacice din sec I i. d. Hr-I e. n. Incepand cu anul 1876, satul Ilieni a apartinut Comitatului Trei Scaune din Regatul Ungariei, apartenenta ce se va incheia in anul 1920, odata cu semnarea Tratatului de la Trianon, tratat ce prevedea stabilirea frontierelor Ungariei cu vecinii sai. In perioada interbelica, localitatea face parte din Judetul Trei Scaune, iar incepand cu anul 1968, dupa desfiintarea Regiunii Autonome Maghiare, intra sub administrarea teritoriala a actualului judet Covasna. Satul a fost denumit dupa Sfantul Ilie al Vechiului Testament, aparand in registrul din 1567 sub denumirea de Ilieni, denumire ce o poarta si astazi. Localitatea a fost un sat minier, aici functionand intre anii 1868-1961 o mina de lignit cu extragere din subteran.

Economia localitatii este bazata pe activitati in domeniul: exploatarii si prelucrarii primare a lemnului, prelucrarii laptelui, confectiilor, prelucrari maselor plastic, precum si in domeniul materialelor de constructii, comertului si agroturismului. Activitatea principala ramane insa agricultura, prin cultura plantelor si cresterea animalelor.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Ilieni,_Covasna
http://www.kvmt.ro/61_ilieni/

 
Proiect finantat de Uniunea Europeana și Guvernul Romaniei prin FEADR,
Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, program LEADER. Contract de finanțare nr. C19401202011671515724/17.11.2016. Valoarea proiectului 2.702.208,61 Euro
  Asociația „Grupul de Acțiune Locală PROGRESSIO”
    Sediu: Sat. Zagon
com. Zagon
Str. Principală, nr. 128/A
Jud. Covasna Cod poștal: 527185
Punct de lucru: com. ILIENI
nr. 84 , 527105
Email:
gal.progressio@yahoo.com
Tel: 0267347747
Program: 9-17
Luni-Vineri
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţin persoanelor care au iniţiat pagina web. Toate informațiile furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării Toate informaţiile privind PNDR, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.