Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Lista localităţilor

Comuna Barcani
Comuna Boroşneu Mare
Comuna Brateş
Comuna Chichiş
Comuna Comandău
Comuna Dalnic
Comuna Dobarlău
Comuna Ilieni
Comuna Moacşa
Comuna Ozun
Comuna Reci
Comuna Sita Buzăului
Comuna Valea Mare
Comuna Zagon
Oraşul Covasna

Comuna Moacsa

Prezentarea comunei Moacsa

Comuna Moacsa se afla in Depresiunea Targu Secuiesc. Localitatea Moacsa este situata in zona centrala a jude?ului, pe cursul vaii Padureni, la capatul sudic al Muntilor Bodoc, la o altitudine de 547 m, pe DN11, Brasov -Targu Secuiesc-Bacau. Cuprinde trei sate: Moacsa (resedinta), Padureni, Eresthighin. Prima atestare documentara dateaza din anul 1332, insa descoperirile areologice dovedesc existenta omului aici mult inainte astfel, in anul 1961, cu ocazia unui sondaj arheologic facut in locul numit "Maksahat" s-a identificat o asezare de tip Cucuteni-Ariusd si vestigii din sec. XI - XII, iar pe "Hotarul Moacsa" s-a descoperit o cetate dacica. Pe malul drept al paraului Padureni, s-a descoperit o asezare cu doua nivele de tip Precucuteni, Cucuteni-Ariusd ce continea o locuinta dreptunghiulara, fragmente de ceramica si obiecte de uz casnic.La "Drumul cerei" s-a gasit o moneda republicana romana, de argint a familiei Rubria, iar in "hotarul Veresmart", intre paraiele Ciobot si Nasas se gasesc urmele unei asezari din epoca romana. Aici s-au gasit intamplator substructii de cladire de piatra, fragmente de tigla si de ceramica romana provinciala. La capatul vestic al satului, pe un loc amenajat ce poarta denumirea de "Megely", a fost descoperita o asezare neolitica atribuita unei faze timpurii a culturii Ariusd-Cucuteni, suprapusa de o locuire dacica.

Atractii turistice:

  • Monument in locul presupusei case parintesti a scriitorului Mikes Kelemen, in gradina Mikes. Inscriptia: "In casa construita pe acest loc s-a nascut Mikes Kelemen 1690-1762: secretarul personal al principelui transilvan Rakoczi Ferenc II, revolutionarul exilat la Rodosto (azi, Tekirdag), un reprezentant de seama a prozei maghiare". In aceasta gradina pot fi admirati batrani stejari Mikes, despre care se spune, ca probabil l-au vazut pe scriitor copil fiind, jucandu-se sub ei.
  • Colectia de medalii si cupe sportive a gimnastei olimpice Ecaterina Szabo, castigatoarea medaliei de aur la Olimpiada din 1984, expusa in casa sa natala.
  • Printre locuitorii romani ai comunei traieste un vechi obicei popular religios, legat de riturile stravechi de botez, celebrat in fiecare primavara de catre preotul ortodox la izvorul Budos. Scriitorul Mikes Kelemen a scris despre izvor si apa acestuia, in Scrisorile sale din Turcia.
Sursa: http://www.kvmt.ro/index.php?id=140_moacsa
 
Proiect finantat de Uniunea Europeana și Guvernul Romaniei prin FEADR,
Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, program LEADER. Contract de finanțare nr. C19401202011671515724/17.11.2016. Valoarea proiectului 2.702.208,61 Euro
  Asociația „Grupul de Acțiune Locală PROGRESSIO”
    Sediu: Sat. Zagon
com. Zagon
Str. Principală, nr. 128/A
Jud. Covasna Cod poștal: 527185
Punct de lucru: com. ILIENI
nr. 84 , 527105
Email:
gal.progressio@yahoo.com
Tel: 0267347747
Program: 9-17
Luni-Vineri
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţin persoanelor care au iniţiat pagina web. Toate informațiile furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării Toate informaţiile privind PNDR, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.