Codul Măsurii: M3/6A - “Susţinerea Întreprinderilor”
Obiectivul principal:
Promovarea valorilor locale.
Scopul:
Măsura va aduce o valoare adăugată teritoriului prin stimularea activităţilor economice noi din sfera serviciilor pentru populaţia de pe teritoriul Progressio şi pentru alte activităţi economice non-agricole aferente teritoriul; prin dezvoltarea resurselor umane prin utilizarea de know-how şi prin crearea de noi locuri de muncă. Prin introducerea idei de energie regenerabilă în desfăşurarea activităţilor.
Beneficiari directi/ indirecti ( grup tinta)
Beneficiari direcți :
- Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole în spațiul rural pentru prima dată. (start-ups);
- Fermieri sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în zona rurală în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în categoria microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu excepția persoanelor fizice neautorizate.
- Micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente din spațiul rural, care își propun activități non-agricole, pe care pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin; (start-ups)
- Micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii aplicației de finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-ups)
- micro-întreprinderi și întreprinderi non-agricole mici existente și nou înființate din spațiul rural;
- Medicul veterinar cu drept de liberă practică, care este organizat și funcţionează în cadrul unui cabinet medical veterinar individual în conformitate cu Legea 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar;
- Medicul uman cu drept de liberă practică care este organizat și funcționează în cadrul unui cabinet medical individual în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr 124/1998 privind organizarea și funcţionarea cabinetelor medicale.
Beneficiari indirecți:
- Populația locală
- Primăriile
- Persoanele din categoria populaţiei active aflate în căutarea unui loc de muncă
Tipuri de actiuni eligibile:
- Extinderea, modernizarea și dotarea clădirilor;
- Achiziţionarea și costurile de instalare de utilaje, instalaţii și echipamente noi;
- Înfiinţarea/modernizarea de firme de profil non-agricol
- înfiinţarea de ateliere/cooperative meşteşugăreşti
- Investiții legate de furnizarea de servicii: farmaceutice, medicale şi sanitar‐veterinare
- Investiții pentru infrastructura în unitățile de primire turistică tip agro‐turistice, proiecte de activități de agrement.
- Înfiinţarea/modernizarea/dotarea de activități de agrement/recreative (trasee turistice; parcuri tematice de tip paint-ball, aventuri,amenajări areale de echitație, etc; centre închiriere echipamente sportive –biciclete, ATV-uri, undițe,schi-uri etc; )
- cheltuieli cu consultanţă în limita a 5% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd simpla achiziție de bunuri
Sume (aplicabile) si rata sprijinului
Intensitatea sprijinului va fi de:
- 90% pentru cheltuielile eligibile din proiect
Sprijinul public nerambursabilvarespectaprevederileR(CE) nr. 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis, se acordăpentru o perioadă de maxim treianiși nu vadepăşi 200.000 euro/beneficiar (întreprindereunică) pe 3 ani fiscali. |